فهرست مطالب

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالحسین خسروپناه* صفحات 7-35

    ایده تولید «علوم اجتماعی اسلامی» از راهکارهای پاسخ به مسئله تبیین و فهم حیات انسانی و اجتماعی انسان و ارایه مدل هایی برای اداره بهتر جامعه است. اما مقصود از علوم اجتماعی اسلامی و علم دینی چیست؟ طرفداران و کسانی که علم دینی را ممکن می دانند پاسخ های مختلفی به این پرسش داده اند. «الگوی حکمی و اجتهادی علوم اجتماعی» پاسخی برای تبیین چیستی، طبقه بندی و روش شناسی علوم اجتماعی در مقام موجود و مطلوب و تلاشی در شکل دهی به یک برنامه پژوهشی برای تولید علوم اجتماعی اسلامی است. در این مقاله با رویکردی توصیفی و تحلیلی پس از ذکر مقدمات و مقصود از الگو و معرفت الگویی در مطالعه مرتبه دوم علوم اجتماعی، به تشریح دیدگاه الگوی حکمی و اجتماعی در چهار بخش: 1. چیستی علوم اجتماعی، 2. نسبت علوم اجتماعی با عقل و حکمت، 3. نسبت علوم اجتماعی با تجربه و 4. نسبت علوم اجتماعی با آموزه های نقلی پرداخته می شود. براساس این تبیین در دو بخش انتهایی به برخی الزمات روشی و آینده نگارانه این الگو در تولید علوم اجتماعی اسلامی نیز اشاره می شود.

    کلیدواژگان: علم دینی، علوم اجتماعی، حکمت، تجربه، اجتهاد، روش شناسی، فلسفه علوم اجتماعی، ایدئولوژی های اجتماعی.
  • حسین بستان* صفحات 37-62

    این مقاله به بررسی نظری عوامل و پیامدهای بروز جنسیت در ساختار و کارکردهای خانواده با رویکرد جامعه شناسی اسلامی می پردازد. به منظور معرفی بهتر رویکرد اسلامی، که هدف اصلی مقاله است، ازسویی در بخش چهارچوب نظری، مبانی عام و خاص این رویکرد به اختصار مطرح شده اند. مبانی عام به مبانی جامعه شناسی اسلامی در همه حوزه ها و مبانی خاص به مبانی جامعه شناسی اسلامی در حوزه خانواده و جنسیت اشاره دارند؛ ازسوی دیگر، در خلال مباحث، با اشاره ای گذرا به دیدگاه های جامعه شناختی، به ویژه موضع رویکرد فمینیستی در هر مسیله، زمینه مقایسه و بررسی تطبیقی رویکرد اسلامی با رویکردهای رقیب فراهم شده است. نتیجه این بررسی بیانگر آن است که جامعه شناسی اسلامی در الگوی معرفی شده، ازحیث روش های تجربی و فنون آماری، داعیه ویژگی منحصربه فردی را ندارد و ویژگی های اصلی آن را باید در ابعاد نظری شامل ابعاد تبیینی، تفسیری و هنجاری جست وجو کرد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها:جنسیت، ساختار خانواده، کارکردهای خانواده، جامعه شناسی جنسیت، جامعه شناسی اسلامی
  • محسن جاجرمی زاده*، محمدجعفر حسینیان، مسلم امیری طیبی صفحات 63-89

    طرح موضوع راهبردی «مدیریت جهادی» در شرایط حساس کنونی کشور نیازمند فهم عمیق و تبیین مولفه ها و پیش فرض هایی است که بتواند ضرورت و اهمیت پرداختن به این موضوع کلیدی را با توجه به مقتضیات و چالش های پیش روی نظام اسلامی روشن کند. به همین منظور در این مقاله از یک نگاه کلان و راهبردی به مدیریت جهادی پرداخته شده و نشان داده شده است که اساسا چرا فهم و درک عمیق این الگوی مدیریتی به عنوان یک الگوی مدیریت بومی و اسلامی، از کلیدی ترین مسایل پیش روی نظام اسلامی است؛ از این رو، مبنایی ترین پیش فرض های بنیادی و نظری «مدیریت راهبردی رایج» در مقایسه با «اصول موضوعه و پیش فرض های اساسی» حاکم بر «مدیریت جهادی» تحلیل شده و مشخص شده است چگونه مبانی مدیریت راهبردی رایج باوجود داشتن وجوه اشتراک با تفکر جهادی، به دلیل وجوه اختلاف و تمایزهای اساسی با آن، نمی تواند راهگشای چالش های پیش روی نظام اداری و مدیریت کشور باشد. درصورتی که اگر مدیران بخواهند در سطوح خرد و کلان به نظام اسلامی یاری رسانند می بایست با باور به پیش فرض های عینی و واقعی برگرفته از «اعتقادات دینی» و منبعث از «اصول اساسی انقلاب اسلامی در درگیری با نظام سلطه جهانی»، به نهادینه کردن این الگوی حکمرانی نوین، بومی و اسلامی همت بگمارند.

    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی، مدیریت راهبردی جهادی، مدیریت جهادی
  • حمید مهدی زاده* صفحات 91-124

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مفهوم سبک زندگی با رویکرد روان‎شناسی، جامعه‎شناسی و اسلام انجام شده است. روش این پژوهش به لحاظ جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها «توصیفی-تحلیلی» است؛ بدین صورت که برای استخراج تعریف دقیق سبک زندگی و نیز سبک زندگی اسلامی، به گزاره های دینی و متون روان‎شناختی و کتاب‎های لغت مراجعه شده است و اطلاعات به دست آمده با روش توصیفی- تحلیلی تجزیه و تحلیل شده اند. در این نوشتار، در بررسی و تحلیل واژه سبک، سه تعریف ارایه می گردد و در ادامه، تعریف های سبک زندگی در سه رویکرد جامعه شناسی، روان‎شناسی و اسلامی به دست داده می شود و پس از بررسی تفاوت ها و وجوه مشترک سه رویکرد در محورهای مختلف، تعریف هایی مناسب ارایه می شود. در پایان، با استفاده از منابع اسلامی، تعریف سبک زندگی اسلامی به عنوان مصداقی از سبک زندگی روشن می شود. نتیجه آنکه با توجه بررسی ها و مقایسه های انجام شده در محورهای نه گانه، تعریف روان‎شناختی و اسلامی در باب سبک زندگی بسیار نزدیک به هم هستند. البته تعریف سبک زندگی اسلامی به عنوان مصداقی از سبک زندگی، قید انطباق با اسلام را در زمینه روش و هدف با خود همراه دارد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، سبک زندگی اسلامی، روان‎شناسی اسلامی، سنت، سیره
  • محمد منان رئیسی* صفحات 125-154

    از مسایل مهم در قلمرو «فلسفه معماری»، چیستی معنا و فرایندهای مرتبط با آن در معماری متن وار است. در پژوهش حاضر به این پرسش اصلی پرداخته می شود که مولفه های موثر بر خوانش و تاویل معنای یک اثر معماری چیست و براساس این مولفه ها، آیا می توان به تعین معنا در آثار معماری معتقد بود یا خیر؟ برای تبیین پاسخ این پرسش، ضمن مقایسه تطبیقی نظریات مختلف و سپس ارزیابی آن ها، با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی و با استناد به متون دینی، مشخص می شود که گرچه اعتباریاتی نظیر پیش دانسته ها و پیش فهم های مخاطب در تاویل و خوانش معنای اثر موثر است، برپایه برایند کلیه مولفه های موثر بر معنا (شامل معمار، مخاطب، اثر و زمینه)، دامنه معنایی معماری متن وار، متعین و نسبتا بسته است؛ دامنه ای که حدود و کیفیت آن طی نظریه ارایه شده در این مقاله تبیین شده است.

    کلیدواژگان: فهم معنا، معماری متن وار، معنای اثر، معمار، دامنه معنا
  • سید مصطفی حسنی*، علی حجازیان، محمدحسین گلکار، عبدالله صادقی صفحات 155-174

    گزاره های دین راهبرداستراتژی های های لازم را برای برنامه ریزی و مدیریت جوانب مختلف زندگی ارایه نموده اند کرده اند و راهبرد فعاال سازی و کارآمدی دین در عرصه ه زندگی، نگرش سیستمی نظام مند و استراتژیک راهبردی به گزاره های دین است. یکی از عرصه های تحقق جلوه مدیریت دین، شهر می باشداست. شهرسازی اسلامی می تواند کارآمدی دین را در عرصه شهر تجلی دهد. برای رسیدن به مدل راهبردی شهرسازی اسلامی، روش تحقیق شبکه ای مطلوب ترین روش در تولید آن است. روش تحقیق در این نوشتار تلفیقی از روش کتابخانه ای، تحقیق موردی، تحقیق ترکیبی،  و سیستمی است. این روش با رویکرد اجتهاد سیستمی صورت می پذیرد. که بر اساس منابع دین با روش اجتهاد جواهری به علاوه منطق استنباط فرآیندها فرایندها حاصل می گردد. در این مقاله برانیم برآنیم تا گام به گام به روش تحقیق درباره موضوع  روش تحقیق در تحقق شهرسازی اسلامی به صورت قدم به قدم، بپردازیم تا در نتیجه بر اساس پژوهش با آن بتوانیم به تولید «مدل راهبردی» شهرسازی اسلامی را بپردازیمتولید کنیم.

    کلیدواژگان: دین، شهرسازی، شبکه، اجتهاد سیستمی، مدل راهبردی
|
  • Abd Al-Husein Khusrupanah* Pages 7-35

    In the recent decades, the term "Islamic social sciences" has become prevalent, but those who use the term should explicate their usage. Proponents, who believe this idea, provided a variety of answers to this question. The "Hikmi - Ijtihadi pattern of social sciences" provided an explanation for modality, taxonomy and methodology of social sciences. In addition, it will organize a research program for the fabrication of Islamic social sciences. This paper, after an introduction, describes his answer in four sections :(1) the modality of social sciences, (2) the relationship of social sciences with wisdom, (3) the relationship of The social sciences with experience and (4) the relationship of social science with the teachings of revelation. In the last two sections, some methodological and futuristic points are put forward for the fabrication of Islamic social sciences.

    Keywords: Religious Science, Social Sciences, Wisdom, Experience, Teachings of Revelation, Methodology, Philosophy of Social Sciences, Social Ideology
  • Hossein Bostan (Najafi)* Pages 37-62

    This paper deals with the theoretical analysis of the factors and consequences of gender relationships in the structure and functions of the family with the approach of Islamic sociology. In order to better introduce the Islamic approach, which is the main purpose of the paper, on the one hand, the general and special foundations of this approach have briefly been proposed in the theoretical framework part.   The general foundations refer to the foundations of Islamic sociology in all areas and the special foundations refer to the foundations of Islamic sociology in the field of family and gender studies. On the other hand, during the discussions, by concise reference to the sociological views, especially the feminist approaches, the possibility of some comparisons between the Islamic and the competing approaches has been provided. The results show that Islamic sociology in the introduced model has no claim of having unique features in terms of empirical methods and statistical techniques, and its main features should be sought in the theoretical aspects including explanatory, interpretative and normative dimensions.

    Keywords: Gender, Family Structure, Family Functions, Sociology of Gender, Islamic Sociology
  • Mohsen Jajarmizadeh*, Mohammad Jafar Hoseinian, Moslem Amiri Tayebi Pages 63-89

     The expression of strategic issue of "Jihadi management" in the current sensitive conditions of the country requires a deep understanding and explanation of the variables and assumptions that can show the necessity and importance of addressing this key issue – with considering to the requirements and challenges faced by the Islamic system. For this purpose, this paper addresses a macro and strategic view of Jihadi management, and it has been shown that why the deep understanding of this management pattern as a pattern of local and Islamic governance is one of the key issues facing the Islamic system. Therefore, the basic theoretical and fundamental assumptions of "common strategic management" have been analyzed in comparison with the "basic principles and assumptions" governing "jihad management" and it has been determined how the basics of common strategic management, despite Having the aspects of joining the jihadi thinking, due to differences of opinion and differences with it, cannot solve the challenges facing the administrative system and management of the country. If the managers want to help the Islamic system at micro and macro levels, they should strive to institutionalize this new, native, and Islamic Pattern with belief in Objective and real assumptions derived from "religious beliefs" and "the basic principles of the Islamic Revolution in challenge against the global domination (Imperialism) ". God willing

    Keywords: Strategic Management, Jihadi Strategic Management, Jihadi Management
  • Hamid Mahdizade* Pages 91-124

    This study aimed to investigate the concept of lifestyle according to psychology, sociology, and Islam perspectives. This is a "descriptive-analytical" study; in order to extract the exact definition of lifestyle as well as Islamic lifestyle, religious statements, psychology texts, and dictionries were examined and the collected data, using a descriptive-analytical method, were analyzied. In this assay, by investigating and anylyzing the word "style", three definitions of the word have been introduced. Defintions of lifestyle have been yielded in three approaches: sociology, psychology, and Islamic, and after examining diffrences and similarities of the three approcahes in different aspects, approporiate definitions were presented. Finally, using Islamic sources, the defintion of Islamic lifestyle as an example of lifestyle has been clarified. The conclusion is that in view of investigations and comparasions made in nine domains, the psychological and Islamic definiotions of lifestyle are very similar. Of course, the definition of Islamic lifestyle as an example of lifestyle, has the condtition of being in accord with Islam in its method and objective.

    Keywords: Life Style, Islamic Life Style, Islamic Psychology, Tradition, Sireh
  • Mohammad Mannan Raeesi* Pages 125-154
  • Hassani*, Ali Hejazian, Mohammad Hussein Golkar, Abdullah Sadeghi Pages 155-174

    Religious propositions have provided strategies for planning and managing various aspects of life, and the strategy of activation and efficiency of religion in the realm of life is a systemic and strategic attitude to religious propositions. One of the aspects of the realization of the management of the city is the city. Islamic urbanization can promote the efficiency of religion in terms of urbanization. To achieve the strategic model of urban planning, the method of network research is the most desirable method in its production. The method of research in this writing is a library of techniques, case studies, combined research, a system. This method is carried out using a systematic approach to ijtihad. Based on the sources of religion with the method of Jewish jewelry plus the logic of inference of processes, in this paper, we explore the methodology of research in the subject of Islamic urbanization, so that, based on the research, we can then produce a "strategic model" of Islamic urbanization.

    Keywords: Religion, Urbanization, Network, Ijtehad System, Strategic Model